Recenzie Jurnalul unui adolescent timid – Stephen Chbosky

Să stai pe margine poate fi un avantaj.
Dar vine o vreme când trebuie să intri în ring.Primul an de liceu e cel mai greu.
Îţi faci noi prieteni, te îndrăgosteşti cu adevărat, nu te mai înţelegi deloc cu părinţii.
Să creşti mare e mai complicat decât ţi-ai imaginat vreodată.
Intră în lumea lui!
Aflat în pragul adolescenţei, Charlie se hotărăşte să-şi povestească viaţa unui prieten imaginar, căruia îi trimite o serie de scrisori intime.
Prins între dorinţa de a şi trăi viaţa şi tendinţa de a fugi de ea, Charlie, se trezeşte obligat să exploreze un teritoriu până acum necunoscut. Acela al primelor întâlniri şi al casetelor cu compilaţii, al problemelor de familie şi al prietenilor adevăraţi. Şi caută neîncetat „melodia perfectă” a unei „călătorii perfecte” în care „să se simtă infinit”.„Jurnalul unui adolescent timid a făcut senzaţie la apariţie, dobândind statutul de carte cult, vânată asiduu de adolescenţi.” – The New York Times

„O poveste despre trecerea de la copilărie la adolescenţă în tradiţia celebrului De veghe în lanul de secară. Reflecţiile lui Charlie asupra vieţii, dragostei şi prieteniei sunt profunde şi înduioşătoare, iar vocea narativă are o muzicalitate aparte.” – USA Today

Recenzie:

Toata lumea spune ca e o carte buna. Si este o carte foarte buna. Charlie vede totul atat de clar si simplu incat te face sa-ti pui tu insuti o intrebare: de ce nu suntem la fel ca el? Pai pentru ca nu putem, Charlie n-a fost atins de rautatea celor din jur, sau cand a fost atins nu a pastrat-o in el, cum facem cu totii.

M-a uimit cum, prin perspectiva aceea usor copilaroasa, au fost tratate atea subiecte si atat de profunde incat la un moment dat mi-era si greu sa-mi dau seama daca Charlie nu intelegea anumite lucruri sau le intelegea prea bine…

El era acolo, pentru toti cei din jurul lui si nu protesta, pastra secretele si ii punea pe toti mai presus de el. Pot spune ca si ei erau cu adevarat prietenii lui pentru ca au apreciat asta si au vazut ca nu e doar un simplu pusti, au incercat sa-l protejeze si sa-l invete si nu au fost genul de gasca de care se radea.

Cat despre familia lui, n-am inteles la inceput relatia dintre parintii lui, dar apoi am inceput sa inteleg.

Charlie e un personaj complex. Incearca sa depaseasca suferinta pe care i-a cauzat-o sinuciderea prietenului sau cel mai bun si moartea matusii sale, singura care i-a aratat dragostea si grija meritata. Liceul e o noua viata, dar nu te poti lasa niciodata pe deplin de cea veche. Am apreciat foarte mult profesorul de engleza, i-a oferit lui Charlie acea evadare, dar cum am zis si eu si cum am observat si in carte, la un moment dat ai de „dus” prea multe, ca sa ma i poti evada si tine mintea departe de tot ce ti se intampla.

Nu pot sa zic cat impresioneaza cartea asta, cat te da peste cap. Trebuie sa te concentrezi pe ea, ca sa intelegi cat de norocos esti ca n-ai fost in acele situatii si sa apreciezi faptul ca Charlie face fata celor intamplate. Trateaza atat de multe subiecte intr-un mod atat de simplu si complex in acelasi timp, nu-ti poti da seama uneori daca Charlie intelege cu adevarat ce se intampla, iar faptul ca e atat de lipsit de egoism si pur si simplu este acolo pentru toti ceilalti te face sa intelegi ca, de fapt, in modul simplu in care e scrisa, cartea ascunde foarte multe meditatii.

Pe mine m-a ajutat. Am invatat ca oricat de sigura pe sine, de fericita si de normala poate parea o persoana, oricine are ceva cat de mic care il face sa nu se mai increada in el insusi. Am invatat ca puteau fi probleme mai mari si ca nu ai decat sa treci peste ele fiindca nimeni nu-ti ofera alta posibilitate. Am invatat ca nu sunt singura care alte probleme si ca exista persoane ca Charlie, care desi sunt la pamant, ignora asta si incearca sa-i ridice si pe cei din jur.

5/5 de la mine…

5
Anunțuri

Deci...ce parere ai?

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s